Dispozitivul EKB este dedicat optimizarii proceselor de combustie la motoarele cu aprindere prin scanteie (MAS), prin infrananoaditivarea aerului de combustie.

Dispozitivul foloseste un filtru activ special, care furnizeaza continuu molecule de activare a aerului de combustie, proportional cu sarcina motorului. Filtrul contine reactivi care, practic, nu se consuma in timpul normat de functionare, dar care se infesteaza treptat, datorita impuritatilor din aerul absorbit de catre motor, sau se infunda, datorita acumularii de particule (praf), daca autovehiculul este utilizat preponderent pe drumuri neasfaltate. La implinirea perioadei normate de functionare (20.000 km sau 2 ani), se inlocuieste filtrul activ. Dispozitivul este de tip pasiv si nu consuma din resursele motorului, nefiind necesare nici un fel de actionari mecanice sau electrice.

EKB – 02 este destinat motoarelor cu aprindere prin scanteie, aspirate, cu puteri intre 65 CP si 150 CP, motoare din gama NON EURO, EURO 2, EURO 3, EURO 4 si EURO 5a.